De mulți ani, Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița organizează   diverse proiecte inernaționale care s-au dovedit benefice la nivel instituțional, pentru că schimbul de experiență și cooperarea între școlile din țările implicate au contribuit la o  creștere substanțială a calității educației.

Proiectul „Local Treasures in European Context” face parte din programul Erasmus +, Acțiunea – cheie 2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene și se derulează în perioada 1 septembrie 2018 – 31 august 2020. Coordonatorul și inițiatorul proiectului este Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița, iar organizațiile partenere sunt „15 Temmuz Sehitler”,  din Anadolu Lisesi, Tokat, Turcia, Liceum „Ogolnoksztalcace”, din Starogard Gdański, Polonia, și „I.S. Giovanni XXIII Cosentino”, din Marsala, Italia.

Acest proiect  își propune să implice echipe de elevi, coordonați de profesori de diferite discipline, într-un proces educațional de descoperire, promovare și adăugare de valoare comorilor locale, toate privite din perspectiva integrării acestora în patrimoniul cultural european. Întrucât anul 2018 a fost Anul european al patrimoniului cultural, acest proiect are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul participanților din patru țări diferite asupra valorilor pe care spațiul european le are.

În cadrul activităților din proiect sunt patru domenii principale de cercetare (istorie, frumuseți naturale, arte și meserii, tradiții și bucătărie), toate concretizându-se în câteva produse finale.

Prima reuniune de proiect a avut loc în perioada 10 – 14 decembrie 2018, în Italia, la „I.S. Giovanni XXIII Cosentino”, Marsala,  unde s-a deplasat un grup de trei profesori și șase elevi de la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reşiţa.

Cea de-a doua mobilitate s-a desfășurat în Turcia, la „15 Temmuz Sehitler”Anadolu Lisesi, din regiunea Tokat, în perioada 18-22 martie 2019, unde, de asemenea, au participat două cadre didactice și șase elevi.

Urmează ca în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2019 să se desfășoare cea de-a treia reuniune de proiect care are loc în Polonia, la Liceum „Ogolnoksztalcace”, din Starogard Gdański, unde se va deplasa un grup de trei profesori și zece elevi, activitățile concentrându-se pe domeniul artelor și și al meseriilor.

Vânătoarea  de comori continuă,  proiectul oferind, în plus,  tuturor participanților, contextul pentru formarea de noi prietenii, pentru decoperirea unor interese comune, prin experiențe ce vor fi împărtășite în medii culturale variate.

Echipa de cadre didactice care se ocupă de implementarea acestui proiect sunt: profesor Cristina Lerch, coordonatorul proiectului, responsabilă, de asemenea, cu documentele, raportarea și comunicarea între parteneri, ca profesor de engleză și expert; Dragoș Popa, responsabil cu activitatea TIC, cercetarea fiind susținută de cadre didactice de la trei discipline majore: istorie (profesor Luciana Suru), geografie (profesor Alina Wonnerth) și biologie (profesor Corina Chiseliță), precum și de alți profesori și de elevii de la Colegiul Național „Mircea Eliade”.

Diseminarea și vizibilitatea proiectului sunt asigurate de profesorul Maria Crișan, care a fost deja instruită și a îndeplinit rolul acesta și-n proiectele anterioare Comenius și Erasmus+ finanțate de UE.

Articolul precedentTren de marfă a deraiat în județul Mehedinți, circulația pe magistrala 900, care tranzitează și Caraș-Severinul, paralizată
Articolul următorAmbasadorul Hans Klemm revine la Reșița