O declarație făcută în trecut de Cristian Tudor Popescu a dus la un experiment din partea IRES. Centrul de sondare a întrebat românii dacă în schimbul sumei de 1.000 de lei ar renunța la votul lor. Rezultatul a fost comentat vineri seară chiar de către gazetar, la emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.

Experimentul a plecat de la o propunere făcută de Cristian Tudor Popescu: ce ar fi ca statul să le permită oamenilor să aleagă între o sumă de bani și vot. Suma da bani aleasă de casa de sondare a fost de 1.000 de lei.

Întrebați cum li se pare propunerea, 86% dintre români au spus că nu este o idee bună, în timp ce 13% au spus că este o idee bună. Un procent dintre cei întrebați nu au răspuns.

Procentele se schimbă atunci când oamenii au fost întrebați ce ar alege dacă statul ar adopta o astfel de măsură: 91% au spus că ar alege să voteze, iar 7% au spus că ar alege suma de 1.000 de lei ca să nu meargă la vot. 2% nu au răspuns.

În ceea ce privește mediul de rezidență, cei mai mulți cărora li s-a părut o idee bună sunt din mediul rural: 18%. Răspunsul că este o idee proastă a fost dat de 79,9%. Alți 2,1% nu au știut sau nu au răspuns.

În mediul urban, ideea a fost percepută ca fiind bună de doar 8,3%, în vreme ce 91,1% au spus că este o idee proastă. 0,6% au răspuns că nu știu.

La capitolul educație, poate surprinzător, mai multor persoanele cu studii superioare li s-a părut o idee bună decât celor cu studii medii: 9,3%, respectiv 7,4%. Peste 22% dintre cei cu studii elementare au considerat că poate fi o măsură bună.

În ceea ce privește răspunsurile în funcție de vârstă, cei mai mulți cărora li s-a părut o idee bună au fost cei din grupul 18-35 de ani: 17,9%. Procentele sunt relativ egale pe celelalte segmente, între 10 și 11%.

„Spun mult (cifrele, n.red.). Cât înseamnă 13% din votanții din România cu drept de vot? Înseamnă două milioane și ceva de oameni. Deci două milioane și ceva de oameni au considerat o idee bună. Ea e perfect democratică. Perfect democratică! Nu e vot obligatoriu, ăștia-s banii, ăsta-i votul. Dumneata alegi, dar dacă iei banii nu mai ai drept de vot. Poți să alegi votul și e în regulă. Două milioane și ceva!”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Întrebat care ar fi fost rezultatele, dacă suma era mai mare, gazetarul a răspuns: „O să vedem. Poate că domnul Dâncu va continua acest experiment crescând suma. O să constatăm niște schimbări ale procentelor. Asta vă garantez, pe măsură ce urcă suma”.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 14-17 februarie 2019 și a avut 1.035 de respondenți cu vârsta peste 18 ani. Topul eșantionului: multi-stratificat, probabilist. Eroarea este de +/-3%. Mai multe despre acest sondaj puteți urmări duminică, de la ora 14:00, la emisiunea „În fața ta”, al cărei invitat este Vasile Dâncu.

Articolul precedent16 noiembrie, Ziua Internaţională a Toleranţei
Articolul următorExponatul lunii, la muzeul din Deva: un „Cănceu”