Până în prezent, pe parcursul anului 2019, polițiștii cărășeni, în colaborare cu alte instituții cu atribuții în domeniu, au aplicat peste 160 de sancțiuni contravenționale aplicate și au confiscat material lemnos în valoare de peste 96.000 de lei.

Instituțiile cu drept de control în acest domeniu care au sprijinit aceste intervenții sunt Garda Forestieră Timișoara, Direcția Silvică Caraș-Severin, Garda Națională de Mediu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin și structurile teritoriale ale poliției de frontieră.

În acest an au avut loc 828 controale pentru prevenirea și combaterea neregulilor în domeniul silvic, în urma cărora au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de peste 223.000 lei și au fost ridicați în vederea confiscării peste 383 de metri cubi de material lemnos, precum și 13 instrumente folosite la tăierea materialului lemnos, 4 autovehicule folosite la transportul acestuia, 1 atelaj hipo, au fost verificate peste 1.600 de mijloace de transport încărcate cu material lemnos, 11 exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, ocoale silvice, târguri, piețe și oboare.

Inspectoratul județean de Poliție Caraș-Severin ne înștiințează că 37 persoane se află sub urmărire penală pentru săvârșirea de infracțiuni silvice, avertizând totodată persoanele care își procură lemn de foc pentru încălzirea locuințelor fără documente de proveniență legală că această faptă constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 15.000 de lei precum și cu reținerea materialului lemnos.

Între timp pădurile cărășene sunt tot mai mici, căci ce este tăiat este bun tăiat, hoțul neprins rămâne un negustor cinstit, care are și el clienții lui, iar surprinderea hoțului asupra faptei este ușor utopică. Prevenirea tăierii pădurilor cu greu se poate face, poate susținerea codrului cărășan s-ar putea face prin întreprinderea unor acțiuni de împădurire.

Articolul precedentANM a emis o avertizare de vreme rea: ninsori, frig și polei
Articolul următorDoliu la Dinamo! O legendă a clubului s-a stins din viață