Din 2023, caransebeșenii vor plăti mai mult pentru clădirile pe care le dețin în proprietate.  Guvernul a modificat Codul Fiscal, ceea ce va creşte sumele plătite de proprietarii de imobile, iar consiliul local nu a avut de ales și a aprobat decizia venită de la centru, conform caon.ro

Mai precis, ar fi vorba o dată de indexarea cu rata inflației, de 5,1 %, a impozitelor și taxelor, cu excepția impozitelor pe clădiri. În cazul acestora din urmă, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote asupra valorii clădirii. Aceasta este de 0,1 % în cazul clădirilor rezidențiale (persoane fizice) și de 0,5 % la cele nerezidențiale (persoane juridice), ambele cote fiind minimul obligatoriu prevăzut de Codul Fiscal.

„Dacă ați citit proiectul, cresc toate impozitele. Asta deși actuala coaliție PNL-PSD a promis că nu mărește taxe și impozite, văd că povara cade pe cei care dețin proprietăți, și nu din cele mari. USR se abține de la acest proiect. Doamna director (de la Serviciul Impozite și Taxe – n.r.) mi-a spus că a făcut o simulare și că la unele locuințe va crește nesemnificativ. Majoritatea din consiliu ar trebui să-și asume această majorare, dată printr-o lege a Guvernului PNL-PSD”, a atras atenția consilierul Dragoș Curelea.

Vești și mai proaste avea să dea venerabilul Valentin Dascălu (PSD): „Pentru anul viitor, după aceste modificări la Codul Fiscal, la persoanele fizice, impozitul pe clădiri va fi de 0,1 la sută din valoarea de pe grila notarială, ceea ce înseamnă că aproape se vor dubla sau tripla impozitele pe clădiri. Grila notarială oricum este mai mare decât impozitul pe clădiri pe care-l avem noi la Serviciul Impozite și Taxe”. Șefa Serviciului Impozite și Taxe din cadrul municipalității, Daniela Schragner, a admis că vor fi creșteri, dar nu atât de mari, ci doar „de 20 de lei, de 10 lei la fiecare casă sau apartament”.

Se putea însă și mai rău, au ținut să precizeze unii aleși locali, dacă nu se opta pentru minimul prevăzut în Codul Fiscal. La vot, așa cum am precizat deja, s-au abținut cei de la USR, însă proiectul a primit girul celor de la PNL, PSD, PRO România și PMP, așa că locuitorii Caransebeșului au de așteptat acum prima parte a anului viitor pentru a vedea ce înseamnă concret și cât de adânc vor trebui să bage mâna-n buzunar după majorarea impozitului pe clădiri.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentDolarul american, mai scump ca euro. Care vor fi efectele asupra economiei Românești
Articolul următorAnchetă internă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, după postarea unor poze din morgă