Executivul a adoptat, marți, un memorandum care prevede măsuri pentru îmbunătățirea activității în punctele de trecere a frontierei, în sensul reducerii timpilor de așteptare la vamă, dar și pentru sporirea gradului de securitate.

„Memorandumul a fost elaborat la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne și stabilește o serie de activități pe termen scurt și lung pentru mai multe instituții, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe, pornind de la analiza principalilor factori care generează creșterea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei”, arată Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat de presă.

Prin memorandumul adoptat, marți, în Guvern se stabilesc responsabilități, pentru fiecare instituție în parte, implicată în activitatea de la frontieră.

Memorandumul stabilește responsabilități pentru fiecare instituție și un calendar cu termene clare pentru punerea în aplicare a măsurilor de eficientizare a activități și capacității de control.

„Una dintre măsurile stabilite prin memorandum este preluarea, în administrare, de către Ministerul Transporturilor și în concesionarea C.N.A.I.R., a infrastructurii rutiere (inclusiv amenajări rutiere, parcări, bretele de acces) aferentă tuturor punctelor de trecere a frontierei rutiere pentru a putea realiza investițiile necesare modernizării punctelor” transmite MAI.

Printre primele puncte preluate nu vor fi, însă, nici unul din punctele de trecere a frontierei din Caraș-Severin, asta deși sunt probleme serioase atât cu punctul de trecerea frontierei cu Bacul de la Moldova Nouă cât și cu finalizarea celor de la Pojejena și Socol, puncte extrem de importante pentru dezvoltarea turistică a Banatului.

”De asemenea, vor fi desfășurate activități pentru: alocarea de fonduri, dacă este cazul, în vederea realizării de investiții pentru amenajarea/modernizarea/dezvoltarea capacității de control în punctele de trecere a frontierei (naval, feroviar, rutier, aeroportuar); alocarea de fonduri financiare necesare suplimentării numărului de angajați ai Poliției de Frontieră. și ai A.N.A.F., în punctele de trecere ale frontierei; inițierea demersurilor bilaterale pe lângă statele vecine, pentru identificarea soluțiilor de fluidizare a traficului pe sensul de ieșire din România.”, mai arată MAI.

Documentul aprobat de Guvern, în ședința de marți, precizează și care sunt cauzele care produc așteptarea îndelungată la punctele de trecere vamală.

„Principalii factori identificați sunt: infrastructură rutieră neadecvată pentru valorile de trafic anuale, atât pentru marfă, cât și pentru călători; subdimensionarea capacității de control din punctele de trecere a frontierei, în comparație cu nivelul traficului de pasageri și de mijloace de transport; numărul limitat de polițiști alocat de către Poliția Ungară, respectiv Poliția de Frontieră Bulgară; introducerea de măsuri unilaterale de către statele vecine privind verificarea suplimentară a mijloacelor de transport marfă”, mai arată MAI în documentul de presă.

Articolul precedentVerdict final: codașii țării la titularizare
Articolul următorComandament pentru situații de urgență la Ministerul Apelor și Pădurilor, patru râuri din Caraș-Severin sub cod galben