Peștera Comarnic este situată în inima Munţilor Banatului, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Reşiţa şi Anina, în apropierea confluenţei dintre pârâul Comarnic şi râul Caraş, fiind rezervaţie speologică (din 1947) în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului.
 
Peştera are două intrări principale: una în amonte (în direcţia sud-est), la o altitudine de 473 m pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova şi o a doua, în aval (la nord), situată pe versantul Navesu Mic, la altitudinea de 443 m, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic (200 m); diferenţa de nivel dintre cele două intrări este de 30 m.
 
Peştera Comarnic este cea mai frumoasă şi sălbatică peşteră din Banat şi chiar din România. Ea este a doua ca lungime din Banat (6 201 m), fiind întrecută ca întindere doar de Peştera Buhui (6 547 m).
 
Din cei peste 6 200 m structuraţi pe 3 nivele (fosil, subfosil şi activ), turiştii pot vedea doar nivelul superior, cel „uscat”, pe o lungime de 1750 m. Nivelul inferior este străbătut de cursul subteran al pârâului Ponicova.
 

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentNumărul cazurilor de COVID s-a DUBLAT într-o săptămână! Rafila: „Sfatul meu e să utilizeze masca în interior”
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET – Nu ajungeţi sfinţi vânând răul