O delegație a Parlamentului landului Baden-Württemberg, parte a Comisiei pentru mediul rural și protecția consumatorului, care se află timp de câteva zile în judeţul Caraş-Severin, a fost primită și la sediul Palatului Administrativ, de către prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu și reprezentanți ai mai multor instituții care răspund de domeniul agricol, al protecţiei consumatorului şi rezervaţiile naturale.

În deschiderea întâlnirii, președintele Silviu Hurduzeu, a făcut o descriere a judeţului Caraş-Severin, cu accent pe potenţialul turistic şi agricol al zonei.
Prefectul judeţului a prezentat ulterior o serie de aspecte relevante privind comunităţile germane din judeţul Caraş-Severin.

Conform datelor statistice de la recensământul din 2011, la nivelul judeţului, germanii sunt în număr de 2.897 (cca. 1% din totalul populației județului), din care 2.374 trăiesc în mediul urban (Reşiţa, Anina, Caransebeş, Bocşa, Oţelu Roşu și Oraviţa) şi 523 în mediul rural (Doclin, Slatina-Timiș, Dognecea, Rusca Montană, Văliug, Brebu Nou, Măureni și Berzovia).
Raportat la populaţia germanilor care trăiesc în România (36.042 persoane), germanii din judeţul nostru reprezintă cca. 8%, față de 10% cât reprezentau la recensământul anterior.
Comparativ cu datele recensământului populației din 2002, se constată o scădere a populației de etnie germană la nivel de județ cu cca.50%.

Investiţii germane
Conform datelor preluate de la Oficiul Registrului Comerţului, la finele anului 2018 erau înregistrate 219 firme cu capital german, cu un capital subscris şi vărsat de 30.595.216 lei, ocupând locul 1 în clasamentul ţărilor care au investit în judeţ, după participarea străină la capitalul subscris.
Printre obiectele principale de activitate ale acestor firme, preponderent se regăsesc: cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase; operațiuni de mecanică generală; construcții; plasarea forței de muncă; transporturi; alimentație publică; producția de energie electrică, etc.

Învăţământ şi cultură
În Judeţul Caraş-Severin sunt opt grădinițe și două licee care au clase cu predare în limba germană, și anume: Colegiul Național „Diaconovici Tietz” din Reşiţa şi Colegiul Național „CD Loga” din Caransebeş.
În anul școlar 2017-2018 numărul preșcolarilor din județ care studiază în limba germană era de 167 de copii, cel al elevilor din învățământul primar care studiază în limba germană era de 172, respectiv 85 de elevi în învățământul gimnazial, iar 51 elevi au fost la nivel liceal.
În cadrul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Reşiţa funcţionează Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa. Există Forumul Democrat al Germanilor din România la Reşiţa, cu filiale în mai multe localităţi din judeţ care are o activitate remarcabilă, culturală şi de menţinere a tradiţiilor minorităţii germane.

 

Impresionaţi de experienţa avută pe parcursul vizitei, dar şi de faptul că multe dintre problemele şi provocările actuale sunt comune celor două regiuni, reprezentanţii landului Baden-Württemberg si-au manifestat deschiderea spre o viitoare colaborare.

Articolul precedentMinistrul Răzvan Cuc din Clisura Dunării la gropile de pe DN 57
Articolul următorAmpla acțiune de căutare pe Semenic, un tânăr s-a pierdut UPDATE