Încă de la instituirea stării de urgență, Ion Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, s-a obișnuit să anunțe conținutul ordonanțelor militare la ora 23:00. Astfel, nu puțini au fost cei care au aflat abia a doua zi că sunt nevoiți să respecte reguli noi sau că anumite măsuri au fost relaxate.

La fel s-a întâmplat și joi, 9 aprilie, când a fost anunțată Ordonanța Militară nr. 8. Am încercat să aflăm direct de la sursă ce stă în spatele acestei decizii și de ce aproape toate ordonanțele au fost adoptate târziu în noapte.

Situații ce nu suportă amânare

Ordonanțele militare se fac în baza propunerilor venite din partea mai multor instituții. Odată ce proiectele sunt finalizate, ele ajung pe masa premierului României.

„Joi, 10 aprilie, a fost ședința de Guvern, după-amiază spre seară. Discuția despre Ordonanța Militară s-a purtat după ședința de Guvern. A fost situația de pe aeroportul din Cluj și s-a avut în vedere că și alte curse erau programate pentru zilele ce urmau. Ordonanța Militară nr. 8 a fost anunțată târziu pentru că s-a impus obligația ca toate aceste zboruri să fie aprobate de Minsiterul Transporturilor, pentru a se cunoaște din timp și a se lua măsurile care se impun.”, ne-au precizat surse oficiale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Dacă s-ar fi dat ordonanța vineri, eram în aceeași situație”

Aceleași surse mai spun că au existat discuții contradictorii în urma ședinței de Guvern și abia după ajungerea la un consens a fost finalizată Ordonanța Militară, în jurul orei 22:00.

„Situația este de așa natură încât nu permite amânarea pentru o zi ulterioară. S-a avut în vedere acest lucru pentru a nu se mai repeta situația de joi, 9 aprilie, de pe același aeroport. Dacă s-ar fi dat ordonanța vineri, 10 aprilie, eram în aceeași situație. În acest mod, autoritățile din Cluj au putut lua măsuri și nu a mai fost aglomerație.”, spun aceleași surse din cadrul MAI.

Articolul precedentPSD someaza Guvernul Orban sa apere padurile
Articolul următorKlaus Iohannis, mesaj pentru români, de Paștele catolic