Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General de Aviație a fost interesat de preluarea în administrare unor imobile situate în localitatea Caransebeș, str. Aeroportului nr. 1, județul Caraș-Severin astfel încât, în urma discuțiilor purtate cu conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin, a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi o Notă în acest sens, notă adoptată de către Executiv.

Imobilele se află în domeniul public al județului Caraș-Severin. Demersul este justificat de faptul că, în imobilele sus-menționate, își desfășoară activitatea, în prezent, Unitatea Specială de Aviație Caransebeș.

Activităţile privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş au demarat la începutul anului 2013, iar eforturile depuse de conducerea MAI, precum şi disponibilitatea administraţiei publice locale și județene au condus la realizarea, în termenul prognozat, a unei importante direcţii de acţiune prevăzută în Planul de implementare a Strategiei dezvoltării aviaţiei Ministerului Afacerilor Interne 2010 – 2020, adoptată prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 91 din 30.09.2010, care se referă la „continuarea procesului de operaţionalizare a unităţilor teritoriale existente şi înfiinţarea etapizată a structurilor de aviaţie subordonate Inspectoratului General de Aviaţie la Craiova şi Timişoara/Caransebeş, coroborată cu derularea procedurilor de achiziţie de aeronave, care să asigure intervenţia structurilor de aviaţie, în timp operativ, la nivel naţional” se mai arată în Nota MAI.

Prin înfiinţarea structurii de aviaţie s-a asigurat acoperirea aeriană a zonei de Sud – Vest a ţării, a frontierei externe terestre şi fluviale a Uniunii Europene dintre România şi Serbia, precum şi a zonelor greu accesibile, în care, datorită configuraţiei reliefului, intervenţiile operative în situaţii de urgenţă cu alte mijloace sunt lipsite de eficienţă.

Repartizarea regională a unităţilor speciale de aviaţie a avut că principale argumente dezvoltarea socio-economică a zonei de operare, acoperirea distanţelor aeriene şi terestre, precum şi rază de acoperire variabilă a elicopterelor în cadrul zonelor de intervenţie în funcţie de timp (cca 15 minute), de anotimp, condiţii meteo, relief, etc.

”Urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanţii autorităţii publice județene, Consiliul Județean Caraș-Severin și-a exprimat acordul de principiu pentru transmiterea unor imobile (teren şi clădiri), din domeniul public al judeţului Caraș – Severin în domeniul public al statului, în vederea constituirii dreptului de administrare în favoarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General de Aviație, pentru funcționarea Unității Speciale de Aviație Caransebeș” arată ministrul Marcel Vela în nota ce se află pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

Astfel, pentru funcționarea Unității Speciale de Aviație Caransebeș, se vor adăuga următoarele imobile:

– Lot de teren în suprafață de 6.021 mp, înscris în CF 37709 Caransebeș;

– Lot de teren în suprafață de 8.777 mp, înscris în CF 37710 Caransebeș;

– Lot de teren în suprafață de 10.682 mp și 4 construcții (Hangar cu suprafața construită la sol de 1673 mp, Sediu comandament cu suprafața construită la sol de 386 mp, Magazie cu suprafața construită la sol de 42 mp și Pichet pază cu suprafața construită la sol de 17 mp), înscris în CF 37953 Caransebeș.

Imobilele sunt situate în localitatea Caransebeș, str. Aeroportului nr. 1, județul Caraș-Severin.