Mihai Doru, un reșițean pe care soarta l-a dus în cătușe după ce și-a pierdut cumpătul la o partidă de rummy, a avut șansa de a scăpa de pușcărie pentru că a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

Dar lucrurile nu au fost deloc simple, ba chiar judecătorul de fond a respins acordul cu recunoașterea vinovăției pe motiv că fapta ar fi mult prea gravă în raport cu pedeapsa primită.

Pe 18 aprilie, anul acesta, undeva după amiaza Mihai Doru și Gheorghe Stuparu, alături de alți prieteni, au jucat mai multe partide de rummy. Și, cum unii nu știu să piardă, s-au iscat tot felul de discuții contrare cu privire la joc, la un moment dat Stuparu lovindu-l în față pe Mihai Doru. Imediat au sărit ceilalți participanți la joc, dar Stuparu era supărat rău, așa că ar fi pus mâna pe tabla în care se țineau piesele de joc și ar fi vrut să-l lovească pe Mihai Doru cu aceasta. Doru s-a ferit și i-a aplicat și el o lovitură, tot în față, lui Gheorghe Stuparu, care a căzut printre mese, lovindu-se grav la cap.

Speriat Stuparu a sărit și i-a făcut respirație gură la gură dar și masaj cardiac, în timp ce o doamnă care trecea pe lângă parcul de lângă Restaurantul Trandafirul, văzând scena, a sunat imediat la 112.

Din păcate pentru Stuparu, medicii nu au mai putut face nimic iar Mihai Doru a plecat încătușat de la fața locului. Procurorii l-au reținut pentru 24 de ore dar nu au mai propus Instanței arestarea preventivă a acestuia, având în vedere că Mihai Doru a colaborat cu anchetatorii, așa că a fost plasat sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi localitatea.

Pe 31 mai acesta a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin care au propus pentru fapta acestuia, comisă sub rezerva provocării, adică victima sărind primul la bătaie și insistând să-l lovească pe inculpat, o pedeapsă de închisoare cu suspendare.

Numai că judecătorul de fond a considerat că faptele nu rezultă indubitabil din acordul semnat dar și că procurorul a individualizat pedeapsa, lucru pe care-l consideră de competența exclusivă a judecătorului de fond, așa că a respins acest acord și l-a retrimis la procuror.

Mihai Doru a contestat, însă, sentința primei instanțe iar Curtea de Apel Timișoara i-a dat dreptate lui și avocatului său Cosmin Bolosin dar și procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, aprobând acordul de recunoașterea vinovăției și condamnându-l pe autor la trei ani de închisoare și a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de patru ani.

„Este o soluție temeinică și legală, în limita decenței, așa cum a fost și în acel caz de la Domașnea, de la alegeri, când într-o speță asemănătoare s-a admis un acord de recunoaștere a vinovăției. Practic, exista un precedent. S-a reținut totodată și scuza provocării”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin.

Articolul precedentMunicipalitățile din România pot aplica pentru Wi-Fi gratuit în spațiile publice
Articolul următorTren ajuns cu întârziere în Caransebeș din cauza unui incendiu