Comunele Berzasca, Coronini și Mehadia sunt  stațiuni turistice de interes local.  Astfel, comuna Berzasca a întrunit un punctaj de 180 de puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local, Coronini – 150 de puncte, iar Mehadia – 120 de puncte.

Comuna Berzasca este situată în Clisura Dunării, fiind cea mai sudică localitate de frontieră din Caraș-Severin. Pentru această comună, la fel ca și pentru Coronini, situată, de asemenea, în Clisura Dunării, fluviul reprezintă principalul vector de dezvoltare turistică. Pentru cea de-a treia stațiune de interes local, Mehadia, situată în partea de sud-est a județului, principalul atu îl reprezintă poziția geografică avantajoasă, în raport cu traseele de circulație rutieră, intravilanul localității dezvoltându-se, în cea mai mare parte, de-a lungul drumului european E70 (Giurgiu – București – Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Caransebeș – Timișoara – punct de frontieră Stamora Moravița cu Serbia). În toate cele trei zone, atracțiile naturale, completate de cele istorice și culturale, sunt extrem de diverse.

 

În comuna Berzasca pot fi vizitate: Biserica ortodoxă „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” (sat Berzasca) – cea mai veche biserică românească din Clisura Dunării (1772); Cetatea dacică de la Stenca Lubcovei, situată între localitățile Liubcova și Berzasca; Cetatea Dranco de pe Dunăre – Cetatea Drencova, care a reprezentat punct de apărare în luptele antiotomane pe Dunăre; Mănăstirea de pe Valea Siriniei (ruine) cu hramul „Sfântul Nicolae” (sec. XII – XVI).

La capitolul obiective naturale, în comuna Berzasca pot fi consemnate: Valea Siriniei, care oferă acces ușor către unul dintre cele mai idilice și izolate sate din Banat: Bigăr; Peștera Zamonița și Clisura Dunării.

Plecând din Berzasca pot fi făcute drumeții montane spre mai multe obiective turistice, cum ar fi: neck-ul vulcanic Trescovăț sau peșterile de la Dumbrăvița Mică, Pepa, Voinicovăț și Cleanțul Pânzii, situată în Munții Almăjului, pe Valea Berzasca și Valea Chiacului.

În zonă sunt organizate și o serie de evenimente cu specific local: Ruga; Festivalul național de muzică ușoară pentru copii și tineret „Ritmuri in Mileniul Trei”; Festivalul Hora Etniilor; Festivalul de muzică ușoară Berzasca Balkan Fest.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentFlorinela Georgescu (ANM): Cel puțin până la sfârșitul săptămânii viitoare va fi caniculă. Seceta se va accentua
Articolul următorBacul Baziaș 4 traversează din nou Dunărea