Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc, publică un editorial pe tema situației orei de vară care este publicat pe pagina Reprezentanței Comisiei Europene în România.

”De la vest la est, UE se întinde pe mai bine de 3.000 de kilometri. Atunci când soarele e deja la apus la Varna, în Bulgaria, el este încă sus de tot pe cerul Lisabonei, în Portugalia. Acesta este motivul pentru care avem nu mai puțin de trei fusuri orare în Europa: astfel, când e prânzul, adică ora 12, în Portugalia, la mine acasă, în Slovenia, este deja ora unu, iar în Bulgaria avem cu încă un ceas în plus. Alegerea fusului orar este o decizie națională, care ține de suveranitatea fiecărui stat. Singura cerință pentru toate statele membre – de la vest la est – ce se regăsește în normele europene este trecerea la așa-numita „oră de vară”.

Cele mai multe dintre statele membre au o lungă tradiție privind trecerea la ora de vară, ce datează din timpul războaielor mondiale sau de la criza petrolieră din anii ’70. Însă toate aceste aranjamente naționale diferite produceau confuzii: era posibil, de exemplu, ca într-o anume țară să se treacă la ora de vară într-un anume moment, iar dincolo de granițele sale într-unul complet diferit. Imaginează-ți cum era să te afli într-o gară aproape de graniță și să te întrebi cât e ceasul la doar câțiva kilometri depărtare, dincolo de ea! De aceea, începând cu anii ’80, Uniunea Europeană a adoptat treptat norme prin care toate statele membre erau de acord să-și sincronizeze schimbarea orei și astfel să pună capăt orarelor diferite. Drept urmare, din 1996, toți europenii își dau ceasul înainte cu o oră în ultima duminică din martie și cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie.

Acest sistem este, însă, pus tot mai des sub semnul întrebării. În ultimele luni, am primit solicitări din partea Parlamentului European, a unor state membre, precum și din partea cetățenilor, de a-l reevalua, lucru pe care l-am început deja. Ceea ce este clar deja este faptul că ar trebui să păstrăm o singură regulă la nivelul UE: fie schimbăm cu toții ora de două ori pe an, fie nu o mai face nimeni. Asta pentru că ar putea apărea probleme dacă unele țări ar schimba ora la o anume dată, altele la o dată diferită sau chiar ar renunța de tot să facă acest lucru.

Ne dorim acum să aflăm părerile voastre pe această temă, motiv pentru care am lansat recent o consultare publică online. Vă invităm să vă împărtășiți opiniile cu privire la schimbarea de două ori pe an a orei, precum și preferințele către una din două alternative: păstrarea sistemului actual așa cum e sau renunțarea totală la el pe întreg cuprinsul UE. Iar dacă alegeți să renunțăm la el, vrem să ne spuneți ce oră preferați: cea de iarnă sau cea de vară.

Acesta nu este un vot, sau un referendum. Însă, înainte de a decide ce facem mai departe, este important să adunăm cât mai multe opinii pe subiect. Bineînțeles, este prea devreme să vorbim despre ceea ce va urma, însă trebuie să aveți în vedere două lucruri. În primul rând, Comisia Europeană nu acționează de una singură. Orice modificări ale aranjamentelor curente vor avea nevoie să fie aprobate de fiecare din guvernele naționale, precum și de Parlamentul European. În al doilea rând, dacă vom decide să renunțăm la schimbarea orei, țara ta va fi liberă să aleagă dacă va păstra ora de vară sau cea de iarnă.

Sunt sigură că, la fel ca și mine, ai o părere pe această temă. Te invit să ne spui care este, până în data de 16 august 2018, prin completarea chestionarului online.

Editorial semnat de comisarul european Violeta Bulc, responsabil pentru transporturi”

Sursa: Reprezentanța CE

Articolul precedentSancționat contravențional și moral pentru că s-a urinat în public: primarul l-a postat pe facebook FOTO VIDEO
Articolul următorZiua imnului național marcată la Reșița