Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) pentru stabilirea măsurilor care trebuie luate de entitățile aflate în subordine, având în vedere prognoza meteorologică din perioada imediat următoare.

Ședința a fost condusă de secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, iar la aceasta au participat directori din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), rezentanți ai  Administraţiei Naţionale ”Apele Române” (ANAR), ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ai Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), ai RNP Romsilva, ai IGSU, ai Hidroelectrica și ai ANIF.

În cadrul întâlnirii s-au reanalizat situația și prognoza hidrometeorologică actuală, inclusiv avertizările meteorologice și hidrometeorologice emise pentru perioada următoare.

Astfel, informațiile prezentate de specialiști cu atribuții în domeniu arată că în intervalul următor vor continua să cadă cantități importante de precipitații, pe areale extinse, iar zonele cele mai expuse acestor fenomene sunt Dobrogea, nordul și estul Moldovei și zonele de deal și de munte ale Carpaților Orientali și Meridionali.

ANAR va monitoriza în permanență debitele și nivelurile cursurilor de apă și a efectuat pregoliri ale lacurilor de acumulare, în principal în zonele administrațiilor bazinale de apă(ABA) Prut, Siret și Dobrogea-Litoral, reactualizând totodată analiza volumelor disponibile în lacurile de acumulare și din celelalte bazine hidrografice.

ANAR va asigura în continuare permanența și organizarea personalului de intervenție pe întreaga perioadă a desfășurării evenimentelor hidrometeorologice, iar acolo unde capacitatea proprie de intervenție este depășită, se va solicita sprijinul IGSU.

Este necesar să se acționeze în conformitate cu regulamentele de exploatare coordonate, existente la nivelul fiecărui bazin hidrografic, prevederi care obligă toți deținătorii de lucrări hidrografice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, inclusiv SC Hidroelectrica și ANIF, să își coreleze măsurile și acțiunile de intervenție pentru diminuarea efectelor inundațiilor”, a menționat Secretarul de Stat pentru Ape, Adriana Petcu. ”În funcție de evoluția evenimentelor, vom reveni cu informații suplimentare” s-a mai transmis în comandament.

În Caraș-Severin râurile Pogăniș, Bistra, Bârzava și Timiș sunt sub avertizare cod galben de inundații.

Articolul precedentGuvernul interesat să stăm cât mai puțin în punctele de trecere a frontierei
Articolul următorAutoturism în flăcări pe DN 57 B