Ediția a douăzeci și doua a Festivalului de Jazz de la Gărâna a fost deshisă joi în tradiționala Poiană a Lupului de către trupa ”La classe operaia va in Paradiso”, un titlu de film al anilor 70.

Potrivit Arcub proiectul ”împrumută titlul de la o celebră peliculă din vremurile de aur ale neo-realismului italian. Muzica programului creionează satirico-melancolic drumul către eșec al utopiei comuniste, văzut din perspectiva propriilor mele experiențîn așa numitul Ostblock și modul idealist în care Occidentul se raporta la aceleași realități. Piese originale precum <<E iarăși 1 Mai>> (Here’s the Labor Day again), <<Looking Forward for the Past>> (Înainte, că înainte era mai bine!), <<La classe operaia va in Paradiso>> sau <<A Decadent Movement>> se vor combina cu părți de improvizație liberă, de instant composing sau cu unele citate muzicale evocatoare”.

Ce a urmat, însă, a cucerit efectiv publicul din Poiană, public numeros și rafinat care a ținut să fie prezent încă de la deschidere, chiar dacă era într-o zi de joi, la cel mai cunoscut festival de Jazz.

A urcat pe scenă una dintre invitații de marcă ai Festivalului, solista de origine coreană Youn Sun Nah care a cucerit efectiv publicul ce aplauda frenetic și susținut, ovaționând cu urale. Potrivit jurnaliștilor de la Caon ”solista sud-coreeană Youn Sun Nah, unică prin simplitate şi improvizaţie, va fi prezentă pe scenă alături de chitaristul suedez Ulf Walkenius, fost membru în Oscar Peterson Quartet. Youn Sun Nah, voce cunoscută la festivalurile din toată lumea, îşi va promova în premieră albumul lansat în 2017, She Moves On”.

Câteva mii de persoane sunt așteptate la Festivalul de Jazz de la Gărâna până duminică. Un număr de 25 de concerte live vor fi susținute pe scenele amplasate în vârf de munte.

Potrivit organizatorilor, concertele din cadrul celei de-a 22-a ediție a Festivalului de Jazz de la Gărâna se vor desfășura pe trei scene din Munții Semenic, unde sunt așteptați mii de iubitori de jazz din toată Europa.

În total, muzicieni din 16 țări, inclusiv România, vor susține 25 de concerte pe perioada desfășurării evenimentului.

Gărâna Jazz Festival XXII va avea loc între 12 și 15 iulie. Gărâna, satul dintre munți, va găzdui patru zile de concerte și experiențe muzicale dedicate pasionaților de jazz. Concertele se vor desfășura pe trei scene: în Poiana Lupului, Biserica Catolică din satul Văliug și Hanul La Răscruce, locul în care a avut loc prima ediție a festivalului, în urmă cu 22 de ani a explicat Marius Giura în deschiderea Festivalului.

Line-up–ul din acest an este alcătuit din Youn Sun Nah & Ulf Wakenius, Stanley Clarke Band, Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær feat. Eivind Aarset & Vladislav Delay, Roberto Fonseca Trio, Rymden (Wesseltoft, Öström, Berglund), Sebastian Studnitzky Quartet, Ekalavya (Abhijith PS Nair, Mohini Dey, Sandeep Mohan, Johnson, Roop), La Classe operaia va in Paradiso (lider Mircea Tiberian), Pink Freud, Kekko Fornarelli Trio, Elena Mîndru Finnection feat. Adam Bałdych, Bandes Originales (Courtois, Erdmann, Fincker), Avishai Cohen’s Big Vicious, Puba Jazz Connection, Adam Bałdych & Helge Lien Trio și Tore Brunborg, Stefano Battaglia Trio, Emil Bîzgă Quartet – Gipsy Blues, Exit Oz, Trigon, Benny Rietveld Ensemble, Horea Crișovan Acoustic Trip, Alex Calancea Band, Raul Kusak, Teodor Pop, Gheorghe Fikl. Programul complet pe zile este disponibil pe site-ul jazz.ro”>https://www.garana-jazz.ro.

Articolul precedentExistă viață și după dezindustrializare?
Articolul următorPatru porci sfâșâiați de câinii maidanezi la Răcășdia VIDEO