După ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Caransebeș, Primarul Felix Borcean a edificat câteva precizări în ceea ce privește problema persoanelor carantinate afectate de COVID-19.

Acesta a declarat că, a propus Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Caransebeș, o măsură care poate părea drastică și anume: închiderea completă a tuturor activităților economice, rămânând deschise doar magazinele alimentare și supermarketurile, farmaciile și restaurantele care fac catering, însă strict pe segmentul de catering. Jocurile de noroc, pariurile sportive, cafenele, terasele, trebuie primele închise pentru că nu sunt necesare în perioada aceasta. De asemenea, a fost propusă și închiderea activităților comerciale din stațiile de benzină, cu excepția pompelor de benzină. 

La rândul său prefectul Cristian Gâfu a anunțat că Instituția Prefectului, după ce a văzut hotărârea cu pricina, a decis că ”activităţile economice de producţie, industriale, agricole, silvice, construcţii, exploatare resurse şi cercetare, transport rutier şi feroviar se vor derula în continuare.De asemenea, îşi vor continua activitatea serviciile de consultanţă şi cele din sectorul IT”.
S-a decis ca Serviciul Public Întreținere și Reabilitare Caransebeș, să folosească cisterna pentru dezinfecția străzilor. De asemenea, a fost limitat programul de la Registratură la două ore pe zi, între orele 10:00 și 12:00, în fiecare zi de luni până vineri. Timpul de funcționare a Primăriei, deocamdată nu a fost redus. Măsurile menționate au fost votate în ședința CLSU, cu aplicabilitate în momentul în care se va institui scriptic starea de urgență.
În cazul bisericilor, situația diferă de la un cult la altul, respectiv biserica baptistă și cea adventistă și-au anunțat sistarea serviciilor religioase, în vreme ce biserica ortodoxă le-a menținut. Din discuțiile avute, prezența la aceste slujbe a fost una care să nu ne dea motive de îngrijorare, însă oamenii trebuie să fie conștienți că deși merg într-un loc care se presupune a fi protejat de divinitate, totuși este un spațiu aglomerat și expus unor eventuale riscuri.
În ceea ce ține de activitatea medicală, au fost montate corturi în curtea spitalului utilizate pentru trierea pacienților, nu și pentru tratarea acestora. De asemenea, s-au primit la spital 60 de echipamente de protecție totală, există o problemă cu materialele de dezinfecție. La spital s-a dispus sistarea tuturor internărilor și a urgențelor minore, tot personalul medical fiind concentrat pe gestionarea situației legate de coronavirus. 
În data de 17 martie, la ora 10:00, s-a derulat o întâlnire cu toți medicii de familie din Caransebeș și împrejurimi, iar dumnealor să participe cu toate resursele și să-și pună la dispoziție priceperea în gestionarea acestei situații. În cadrul aceleași întâlniri a fost propusă NEÎNCHIDEREA următoarelor activități: transport (inclusiv taximetrie), unități de producție, firme de construcții și magazine de materiale de construcții, bănci, servicii poștale și PayPal, ateliere auto și vulcanizări, precum și pensiuni și hoteluri care își manifestă disponibilitatea de a carantina persoane în contextul epidemiei COVID-19.
Edilul Felix Borcean se arată nemulțumit de gestionarea situației celor carantinați în zona Caransebeș, susținând că nu i se pare normal ca doar două centre urbane, Caransebeș și Reșița, să fie deschise pentru carantină, în contextul în care a fost o dispoziție la nivel național de a se constitui centre de carantină în toate localitățile urbane. Faptul că poate unele localități nu sunt pregătite sau nu au condiții, reprezintă o problemă care ar trebui să și-o rezolve respectivele comunități, consideră acesta și nu să aglomereze doar Caransebeșul și Reșița iar toate costurile să cadă pe umerii celor două comunități locale deschise pentru situațiile de urgență.
Primarul Felix Borcean relatează că ,,deocamdată avem disponibile spații de carantinare, dar se pare că pe zi ce trece și pe oră ce trece apar situații noi. Am dat dispoziție să carantinăm în Caransebeș doar persoane din Caransebeș sau din satele și comunele din proximitatea Caransebeșului. Am discutat și cu un patron de hotel, în cazul în care criza se va accentua, cu siguranță vom discuta despre posibilitatea carantinării persoanelor și la hoteluri sau pensiuni, pentru că aceste servicii sunt recompensate și sumele sunt destul de rezonabile”.

Articolul precedentStare de urgență, în România. Ministrul de Interne, ANUNȚ de ultimă oră
Articolul următorMinistrul Finanțelor, anunț important despre pensii și salarii în perioada stării de urgență