Paradoxal poate, dar bacul de la Moldova Nouă la Golubăț reprezintă singura variantă de trecere a frontierei în Serbia pe Dunăre, din Caraș-Severin. Și totuși, Baziaș 4 rămâne la mal, după ce firma privată care a câștigat licitația pentru operarea lui a renunțat la contract înainte de a începe activitatea.
 
 Contractul de finanțare pentru proiectul transfrontalier „Punct de trecere a Dunării cu bacul între Moldova-Nouă și Golubac”, finanțat din Programul IPA de cooperare între România și Serbia, Axa 1.1, a fost semnat în 2013, pentru construirea unui feribot care să transporte pasageri și autoturisme între cele două țări. Bacul  a costat 2,3 milioane de euro cu tot cu amenajarea punctului de trecere a frontierei de la Modlova Nouă. 
 
Feribotul, cu o capacitate de 40–50 de călători și 20 de mașini, a făcut prima cursă la începutul anului 2020. Tarifele, 10 lei pentru copii, 20 de lei pentru un adult și maximum 120 lei pentru o mașină cu marfă au fost stabilite pentru a încuraja turismul. 
 
De la lansarea lui la apă, în decembrie 2019, bacul Baziaș 4 a efectuat doar câteva curse, mai întâi din cauza pandemiei, care a ținut granița închisă mai bine de un an, apoi din cauza datoriilor acumulate de societatea care îl avea în administrare. În urmă cu o lună, Consiliul Județean a semnat un nou contract, cu un operator privat, care, însă, a renunțat înainte ca bacul să efectueze măcar o singură cursă.
 
 
 

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentPolițiștii locali din Reșița susțin probele fizice. Ce se întâmplă cu cei care nu le trec
Articolul următorAnchetă explozivă marca Culisele Statului Paralel – Baronii locali care fac legea în politică, mână în mână cu interlopii și funcționarii publici