Din cele peste 10.000 apeluri telefonice la 112 declarate ca fiind efectuate către Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin se pare că aproximativ 3.000 dintre acestea au fost apeluri false.

Raportat la perioada ianuarie-septembrie 2019, cele mai multe apeluri provin din mediul urban, puțin peste 6.200, din mediul rural au fost efectuate peste 4100 de apeluri, duminica fiind cea mai solicitantă zi din săptămână pentru Inspectoratul de Poliție Județean, în acest sens, cu 43 apeluri în medie pe zi, la fel ca și în anul anterior.

Subiectele sesizărilor sunt diverse, 71 procente din totalul apelurilor efectuate la 112 constând în sesizări privind scandaluri, agresiuni, accidente, furturi, loviri, tulburarea liniștii publice, amenințări sau distrugeri.

27,3% din totalul apelurilor efectuate la 112 sunt apeluri care nu se confirmă, numărul sancțiunilor aplicate anul acesta crescând cu 13% comparativ cu anul anterior. În apelurile de urgență sunt încadrate toate apelurile inițiate către Serviciul de urgență, care necesită intervenția organelor specializate competente. Numerele telefonice unice pentru urgențe sunt 112 pentru apel și 113 pentru mesaje în cazul persoanelor dizabilități de auz sau de vorbire. Numărul unic 114 este utilizat pentru transmiterea mesajelor tehnice standardizate scurte ce conțin informația de localizare a solicitantului, obținută pe baza echipamentului terminal, fără intervenția apelantului.

Alertarea falsă, nejustificată sau apelarea în mod abuziv, cu rea intenție, precum și mesajele abuzive se pedepsesc conform Ordonanței de urgență nr. 62 din 27 august 2019, fiind prevăzute în noul cadru legislativ sancțiuni de la 1.500 lei la 5.000 lei pentru alertă falsă sau de la 500 de lei la 1.000 de lei în cazul apelării abuzive, la cele două numere unice de urgență.

FOTO: UNSPLASH Priscilla Du Preez

 

Articolul precedentParlamentul a votat noul guvern, Marcel Vela este ministru de interne
Articolul următorGuvernul Orban, selfie în microbuz