Un control al inspectorilor de sănătate publică arată că toate spitalele de psihiatrie de maximă siguranță sunt supra aglomerate, în Iași fiind cea mai mare problemă, în timp ce în secțiile de acuți gradul de ocupare este de maxim 60%, a transmis, marți, Ministerul Sănătății.

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie de către ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Controlul a vizat calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie.

„Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”, a declarat, marți, Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Potrivit reprezentanților MS, inspectorii sanitari au verificat patru spitale de maximă siguranță, cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene, cu 5.427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul țării.

„Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție”, se arată într-un comunicat transmis, marți, de Ministerul Sănătății.

Sorina Pintea a mai precizat că unele rapoarte au ajuns la parchet, pentru verificări.

„Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a mai spus Sorina Pintea, în timpul conferinței.

Potrivit comunicatului MS, în unele secțiile și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că nu se respectă normele de amplasare a paturilor, nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii, starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații. De asemenea, clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în sălile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte și nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare. Totodată, starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător, nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți, motivul invocat fiind specificul secției.

Deficiențele constatate țin și de faptul că nu există camere de izolare a pacienților.

În spitalele de maximă siguranță s-a constatat că gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare aglomerare se găsește a Spitalul de maximă siguranță Grajduri, jud Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173%. La Spitalul de maximă siguranță Stei, gradul de ocupare a fost, în medie de 115%, pe tot parcursul anului 2018 la secția de bolnavi cronici, la Spitalul de maximă siguranță Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secția de bolnavi cronici.

De asemenea, în timpul controalelor s-a constatat că toate spitalele de maximă siguranță sunt supra aglomerate, la secțiile de bolnavi cronici, în timp ce în aceleași spitale, secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60% .

„De asemenea, în cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constată că în secțiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depășește 100%. Exemple: Vaslui-114.20%, Olt -109,06%, Neamț -103,22%. În aceste spitale s-a constatat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-județean, existând o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București-Ilfov, Iași, Timișoara și Oradea în schimb sunt 14 județe din Romania în care nu există niciun spital de psihiatrie ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de județe fără spitale: Tulcea, Constanța, Dâmbovița, Bacău, Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistrița-Năsăud”, se mai arată în comunicatul MS.

Ce nu precizează comunicatul MS este faptul că județul Caraș-Severin are un sanatoriu pentru boli respiratorii și pulmonare la Marila, care și el deservește și alte județe. De asemenea, la Reșița funcționează un Centru de Sănătate Mintală.

Potrivit sursei citate, conform raportului de control privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancțiuni contravenționale, din care 48 de amenzi în valoare de aprox. 144 000 lei și 67 de avertismente. În toate unitățile sanitare s-au dat termene de remediere până la sfârșitul anului, pentru rezolvarea problemelor ce țin de izolator, unde sunt duși pacienții.

Articolul precedentToma Enache și echipa ”Între chin și Amin” la Cinema Dacia din Reșița
Articolul următorSecția de judiciar tot mai evitată de către polițiști, ce spun sindicatele