În noaptea de 09 spre 10 noiembrie 2019, polițiștii au primit, prin Serviciul Național Unic pentru Apel de Urgență 112, două apeluri telefonice, primul apel fiind efectuat în jurul orei 02.49, de la un cetățean care a insistat să rămână anonim, precizând doar faptul că vrea să verifice dacă poate fi localizat de polițiști și în cât timp.

În scurt timp, apelantul, un bărbat de 32 de ani din Caransebeș, a fost identificat și localizat de către polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Caransebeș, pe raza localității Păltiniș.

Având în vedere faptul că apelantul a folosit SNUAU 112 în mod abuziv,  fără a  justifica o urgență reală, care să necesite intervenția polițiștilor, acesta a fost sancționat contravențional, conform OUG nr.34/2008, modificată, cu amendă în valoare de 1.000 de lei.

”Reamintim precizările și modificările  legislative cu privire la folosirea SNUAU 112:

În conformitate cu ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 34 din 19 martie 2008
privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, modificată şi completată prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 62 din 27 august 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 725 din 03 septembrie 2019, alertarea falsă reprezintă utilizarea intenţionată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenţiei agenţiilor specializate de intervenţie în mod nejustificat, iar apelare abuzivă – apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

 
 Apel de urgenţă este considerat orice apel către Serviciul de urgenţă 112, care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie.

 În ceea ce privește apelurile involuntare și mesajele abuzive, cele involuntare reprezintă apelarea numărului 112 din greşeală, în timp ce mesajele abuzive reprezintă transmiterea repetată de mesaje scurte (SMS) către numărul 113, cu rea intenţie, (…), sau transmiterea unui mesaj scurt (SMS) către numărul 113 pentru a aduce injurii operatorilor, precum şi transmiterea repetată către numărul 114, cu rea intenţie, a unor mesaje care nu respectă condiţiile prevăzute de lege.

 

Noile modificări legislative stabilesc sancțiuni mai mari, în cazul alertării false a agenţiilor specializate de intervenţie, de la 1.500 lei la 5.000 lei, și sancțiuni de la 500 de lei la 1.000 de lei, în cazul apelării abuzive a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterii de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114. 

Totodată, sfătuim cetățenii să apeleze SNUAU 112 numai în cazuri de urgență și insistăm asupra recomandării de a respecta prevederile legale.

Alertarea falsă și apelarea abuzivă a SNUAU 112 îngreunează modul de intervenție a agențiilor specializate, mărește timpii de reacție la alte solicitări care necesită intervenție rapidă și implică un consum logistic suplimentar, atrăgând după sine, sancțiunile prevăzute de lege” transmite IPJ Caraș-Severin.

 

Sursa foto: UNSPLASH @arj_sng

Articolul precedentUrgență climatică: Cel mai cald octombrie înregistrat vreodată. „Nu ne-a mai rămas decât să încercăm să să ne adaptăm”
Articolul următorCTP, despre rezultatele alegerilor prezidențiale: PSD păstrează imaginea de jucător în liga mare