Peste 500 de locuitori ai Banatului Montan au participat, marţi seară, în centrul civic al municipiului Reşiţa, la cea de a VI-a ediţie a manifestării intitulată „Timp şi contratimp în identitatea Banatului de Munte – Cărăşenii promovează ia românească şi brâul bănăţean”, eveniment care a debutat la iniţiativa jurnaliştilor Vasile și Paula Neamțu, în anul 2013.

Începând cu anul 2014, jurnaliştilor li s-a alăturat şi Societatea pentru Cultură Metarsis – activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană. Anual pe 24 iunie este marcată ziua internațională a iei.

„Iilor şi cămăşilor româneşti – repere care transced timpul – li s-a adăugat contratimpul brâului bănăţean, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte. Toţi participanţii au avut ocazia să vadă cum se joacă brâul în diferite zone ale Banatului Montan, după care cei prezenţi au fost invitaţi să se prindă în joc. Evident, toţi cei din centrul Reşiţei sau cei mai mulţi dintre ei au fost îmbrăcaţi în ii sau cămăşi populare. Organizatorii au împărţit şi cocarde tricolore pentru participanţi”, a afirmat Camelia Duca, din partea Societăţii Metarsis.

La eveniment au participat mai multe ansambluri din judeţ, copii de grădiniţă, elevi, studenţi, dar şi alţi cărăşeni, iar manifestarea a fost deschisă de compozitorul Sabin Păuţa, dirijor, doctor în muzică şi profesor universitar.

„Vreau să îi felicit pe toţi cei care sunt implicaţi în acest minunat proiect, pentru că noi am sărbătorit aici, nu doar ia românească şi brâul bănăţean, ci întregul port popular şi tot ce am moştenit de la moşii şi strămoşii noştri. Este minunat că, după aproape 30 de ani de la Revoluţia din 1989, ne mai aducem aminte cine suntem, de unde venim şi încotro mergem”, a precizat maestrul Sabin Păuţa citat de Agerpres.

Cu acest prilej, ansamblurile venite din întregul judeţ au prezentat jocul specific din zona pe care o reprezentau, pentru ca în final, toţi cei prezenţi în centrul municipiului Reşiţa să se „prindă” într-un brâu. De asemenea, cel mai tânăr participant îmbrăcat în ie, de doar trei luni, dar şi cel mai în vârstă, de 87 de ani, au fost premiaţi cu diplome de excelenţă.

Articolul precedent25 de ani nu s-a făcut nimic pentru turism în poiana cu aer mai curat decât la Cascada Niagara
Articolul următorPloi, vijelii și grindină la sfârșitul săptămânii