În anul 1989, prin Rezoluţia nr. 44/236, Adunarea Generală a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie, ca fiind „Ziua Internaţională pentru Reducerea Dezastrelor”.

Prin rezoluţia nr. 64/200 din 21 decembrie 2009, aceeaşi adunare a decis să desemneze 13 Octombrie drept „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” şi să menţină respectarea acesteia ca un vector de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor.

Reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună – atât a autorităţilor, a instituţiilor, cât şi a cetăţenilor – şi doar printr-o implicare reală şi conjugată se poate împiedica transformarea riscurilor în dezastre. Apărarea împotriva acestor riscuri presupune, în primul rând, cunoaşterea acestora. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţi omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor.

Reguli  generale de comportament în caz de dezastre

  • rămâneți calmi;
  • ascultați mesajele transmise de posturile de radio și televiziune;
  • respectați indicațiile autorităților locale;

Sfaturi practice în caz de situații de dezastru

  • stabiliți din timp un loc de întâlnire, cu apropiații dumneavoastră;
  • stabiliți un mijloc de comunicare;
  • toți membrii familiei dumneavoastră să aibă asupra lor documente de identitate sau un alt însemn cu date personale;
  • să aveți pregătită o trusă de urgență care să includă lanternă și baterii de rezervă, medicamente și alte obiecte de prim ajutor, haine adecvate sezonului, o listă cu telefoane de urgență, un radioreceptor, alimente și rezerve de apă pentru câteva zile.
Articolul precedentStațiunea Băile Herculane trece la colectarea selectivă a deșeurilor
Articolul următorLiberalii lucrează la structura viitorului guvern, vezi ce cărășeni sunt în calcule